Στα πλαίσια της διαθεματικής δραστηριότητας με τίτλο “Κλιματική αλλαγή-εθελοντισμός”, οι μαθητές της Ε΄ τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες, προκειμένου να δημιουργήσουν την ιδανική ενεργειακή πόλη. Μια «πράσινη πόλη» ικανή να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας!

Αφορμή για συζήτηση στάθηκε το μάθημα της γλώσσας και η ενότητα 1 με τίτλο «Ο φίλος μας το περιβάλλον», όπου οι μαθητές έμαθαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών ενέργειας (π.χ. αιολική, ηλιακή, γεωθερμική), ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη για τον άνθρωπο ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, βασική αιτία ευαισθητοποίησης αποτέλεσε το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και το κεφ. 7, με τίτλο «Είναι και δική μου δουλειά;», όπου οι μαθητές έμαθαν για την αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη, που προκαλούν οι δραστηριότητες των ανθρώπων και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και τις τραγικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει.

Έτσι οι μαθητές χρησιμοποίησαν τη φαντασία, τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους και ύστερα από συνεργασία κατασκεύασαν τρισδιάστατα ενεργειακά κτίρια, όπως σπίτια, σχολεία και καταστήματα, σε μορφή μακέτας. Επίσης, κατασκεύασαν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και πλατείες, όπως και σταθμούς ανακύκλωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Πολλά συγχαρητήρια!