Ανοιχτό - δημιουργικό σχολείο

Αναγκαιότητα.  Τι είναι το Ανοιχτό Δημιουργικό Σχολείο;

Τα παιδιά σήμερα χρειάζονται περισσότερη κοινωνική ζωή και επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό, ώστε ν’ αποκτήσουν ερεθίσματα και ενδιαφέροντα, τα οποία θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα εφηβεία τους δημιουργώντας ένα ισχυρό υπόβαθρο ενδιαφερόντων. Το Ανοιχτό Δημιουργικό Σχολείο έχει σκοπό να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και να το συμπληρώσει με τα απαραίτητα δημιουργικά, πολιτιστικά και ποιοτικά στοιχεία.

Στόχος

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του παραπάνω  προγράμματος έχει ως στόχο να αναδείξει και να ικανοποιήσει τα ταλέντα των παιδιών, να τα εφοδιάσει με τις τεχνικές της ανάλυσης και αναζήτησης λύσεων των σύγχρονων προβλημάτων. Να τα ασκήσει στη διατύπωση και έκφραση των προσωπικών τους απόψεων και θέσεων ενεργά, συνειδητά και φιλικά προς το περιβάλλον. Οι τομείς δράσης του Ανοιχτού Δημιουργικού Σχολείου έχουν μεγάλη ευρύτητα και καλύπτουν θέματα όπως πολιτισμός, (θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνία, μνημεία πολιτισμού), ιστορία, λαογραφία, αθλητισμός, γεωργία, περιβάλλον, φύση.

Θέματα

 • Περπατώντας στα βουνά της Αττικής: Τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν στο βουνό, να μελετούν το κλίμα, το έδαφος, τη χλωρίδα και πανίδα, να χαρτογραφούν μονοπάτια και συγχρόνως να ασκούν άλλες δημιουργικές ικανότητες όπως φωτογραφία, έρευνα, συλλογές κ.ά.
 • Σπήλαια Αττικής (Παιανία): Τα παιδιά εξερευνούν και γνωρίζουν σπήλαια, συνδυάζοντας τη γνώση με την εκδρομή και το παιχνίδι.
 • Θεατρική ενημέρωση και παιδεία: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους και παρακολουθούν τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς. Επίσης, μέσα από τη θεατρική ομάδα του σχολείου μας, τα παιδιά ενεργοποιούν τη φαντασία τους, οξύνουν την κρίση τους, αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα και τη συγκέντρωσή τους και ευαισθητοποιούνται σε διάφορα κοινωνικά θέματα. Μαθαίνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται με άλλους, να λειτουργούν σε ομάδα. Τέλος, έρχονται σε άμεση επαφή με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου!
 • Κινηματογράφος: Ενημέρωση για την τέχνη και την ιστορία του, παρακολούθηση επιλεγμένων παιδικών ταινιών.
 • Μουσικές εκδηλώσεις – Μέγαρο Μουσικής: Τα παιδιά παρακολουθούν επιλεγμένες μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
 • Ημερήσιες εκδρομές σε ιστορικούς – αρχαιολογικούς χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 • Βυζαντινών βίος και πολιτισμός: Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές γνωρίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού.
 • Αθλητικά πρωινά: Παιχνίδι και διοργάνωση αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, χόκεϊ, τρέξιμο, παιχνίδι).
 • Προσωπικότητες της δημιουργίας: Τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη και την προαγωγή ενός θέματος στον χώρο της τέχνης και της επιστήμης.
 • Αγροτική ζωή: Τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά τις αγροτικές εργασίες και τα προϊόντα που προσφέρει η μάνα γη.
 • Περιβάλλον: Ενημέρωση για το περιβάλλον και ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε περιβαλλοντικές δράσεις όπως αναδασώσεις, καθαρισμοί ακτών κ. ά.

 Συμμετοχή – Σύνθεση ομάδων

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά όλων των τάξεων ανάλογα με την ηλικία τους. Οι ομάδες είναι ολιγομελείς και υποστηρίζονται από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ανάλογα με το θέμα.

Χρόνος – Ημέρες προγράμματος

Το Ανοιχτό Δημιουργικό Σχολείο λειτουργεί πρωινά Σαββάτου από Νοέμβριο έως Μάιο. Η ενημέρωση για την οργάνωση του προγράμματος γίνεται με ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πραγματοποιείται κάθε επίσκεψη. Οι μετακινήσεις των παιδιών από και προς το σχολείο, γίνονται από τους γονείς και στη συνέχεια μεταβαίνουν με τα σχολικά λεωφορεία  στους χώρους επισκέψεων.