Προαιρετικές δραστηριότητες

Αθλητικές δραστηριότητες

Οι προαιρετικές αθλητικές δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα μετά τη λήξη του βασικού προγράμματος. Η αξία τους είναι σημαντική, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν να καλλιεργήσουν τις ικανότητες και τις κλίσεις τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να παρουσιάσουν τα ταλέντα τους. Με τις δραστηριότητες αυτές δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι βάσεις για μια τακτική άθληση, αναπτύσσεται η κινητική ικανότητα των παιδιών, η άμιλλα, η ομαδικότητα, η αυτενέργεια. Η εκπαίδευση – προπόνηση γίνεται από ειδικευμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Σε κάθε άθλημα τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδό τους.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση θεωρείται από τα ιδανικότερα αθλήματα για την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού, με σημαντικότατα οφέλη, τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά. Τα μαθήματα αρχίζουν από την ηλικία των 3 ετών και γίνονται σε θερμαινόμενη πισίνα κλειστού κολυμβητηρίου από ειδικευμένους και έμπειρους προπονητές κολύμβησης.

Μίνι τένις

Η δραστηριότητα του μίνι τένις πραγματοποιείται στον υπέροχο κήπο του Σχολείου μας από ομάδα ειδικευμένων προπονητών, ενώ εμπλουτίζεται και με άλλα αθλήματα όπως τοξοβολία, κυκλοφοριακή αγωγή, κλασικός αθλητισμός, ζούμπα, μίνι γκολφ, χάντμπολ και μπάντμιντον, μπέιζμπολ, κροκέ και τραμπολίνο.

Taekwondo

Το Taekwondo ως άθλημα αποτελεί ένα συνδυασμό φιλοσοφίας, πνευματικής πειθαρχίας, σωματικής εξάσκησης και ικανότητας. Συμβάλλει στην υγεία και καλλιεργεί την αυτοάμυνα, την πειθαρχία, τον σεβασμό, τον αυτοέλεγχο και την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Πραγματοποιείται στο κλειστό γυμναστήριό μας από καθηγητή Πανεπιστημίου. Τα παιδιά που συμμετέχουν στη δραστηριότητα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος και ζώνης στο Σχολείο μας υπό την εποπτεία κριτή της Ελληνικής Ομοσπονδίας  Taekwondo και προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων, κάτοχου 6 DAN.

Τεχνολογικές δραστηριότητες

Σκοπός είναι να αποτελέσει η τεχνολογία εργαλείο μάθησης για τα παιδιά και η ένταξή της να γίνει με συστηματικό τρόπο μέσα από ενδιαφέρουσες παιγνιώδεις δραστηριότητες που διαπραγματεύονται θέματα του πραγματικού κόσμου. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω και γίνονται μία φορά την εβδομάδα μετά τη λήξη του βασικού προγράμματος.

Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας

Βασικό στοιχείο των μαθημάτων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας, είναι η διαθεματική σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων, αφού τα παιδιά εμπλέκονται σε διάφορες γνωστικές περιοχές, όπως της Γλώσσας, των Μαθηματικών, των Τεχνών, της Μηχανικής, των Φυσικών Επιστημών κ.α. Με τον τρόπο αυτό τους δίνεται η δυνατότητα να κατακτήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα (“21st century skills”) όπως η ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ο συνδυασμός και η σύνθεση πληροφοριών, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και στάσεων όπως η συνεργασία, η υπευθυνότητα και η ομαδικότητα. Στο εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής και τεχνολογίας τα παιδιά αφού κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες χρήσης του υπολογιστή, του διαδραστικού πίνακα και άλλων συσκευών και μέσων, ανακαλύπτουν και δημιουργούν ηλεκτρονικά πολυμεσικά παραμύθια, ψηφιακές ιστορίες και παραστάσεις ψηφιακού κουκλοθέατρου και ψηφιακού θεάτρου σκιών.

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Οι προαιρετικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα μετά τη λήξη του βασικού προγράμματος. Η αξία τους είναι σημαντική, καθώς η επαφή με την τέχνη και ευρύτερα η καλλιτεχνική παιδεία συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών.

Κλασικό Μπαλέτο

Το μάθημα του Μπαλέτου, που διδάσκεται στο Σχολείο μας,  βασίζεται στο σύστημα Royal Academy of Dancing, το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο. Η δραστηριότητα του μπαλέτου χαρίζει στα παιδιά ευλυγισία και χάρη μαθαίνοντάς τους να ελέγχουν το σώμα τους, να στέκονται και να περπατούν σωστά. Χορεύοντας κινητοποιούν όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος, αποκτούν αρμονία στην κίνησή τους και καλλιεργούν την αυτοπεποίθησή τους. Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα μπαλέτου του Σχολείου μας από καθηγήτρια μπαλέτου.

Ιδιαίτερο μουσικής προπαιδείας – Θεατρικό παιχνίδι

Στα πλαίσια του ιδιαίτερου της μουσικής προπαιδείας τα παιδιά εξοικειώνονται με τα διαφορετικά ηχοχρώματα των οργάνων, εμπλουτίζουν τα μουσικά τους ακούσματα, μαθαίνουν τραγούδια, γνωρίζουν τις νότες και τα διάφορα μουσικά όργανα, λειτουργούν στα πλαίσια μιας οργανωμένης ορχήστρας που σαν στόχο έχει την προώθηση των μουσικών ιδεών – συναισθημάτων τους και την ελεύθερη έκφρασή τους. Με το θεατρικό παιχνίδι μέσα από μια διαρκή μίμηση προσώπων, γεγονότων και παραμυθιών τα παιδιά εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, αναπτύσσουν τον προφορικό τους λόγο, ανακαλύπτουν τη σκηνογραφία, τη δημιουργία και πλουτίζουν το συναίσθημά τους. Μυούνται έτσι στον χώρο της τέχνης και γίνονται «μικροί καλλιτέχνες». Τα μαθήματα γίνονται από καθηγήτρια Μουσικής – Θεατρολογίας, που έχει ειδικευτεί στο σύστημα ORFF στην Αυστρία.

Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Μια εξερεύνηση στον χώρο των εικαστικών τεχνών… Τα παιδιά γνωρίζουν και εμπνέονται από τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, εξοικειώνονται σταδιακά με την εικαστική σκέψη, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τον πειραματισμό με διάφορα υλικά και τεχνικές όπως πίνακες ζωγραφικής, κατασκευή μαριονέτας και παπιέ μασέ, κολλάζ, ψηφιδωτό, γλυπτική – πλαστική, trashart (τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά), μικτές τεχνικές, κατασκευές 3d κ.ά. εξασκώντας δεξιότητες αντίληψης, παρατήρησης, καταγραφής κι ερμηνείας. Σταδιακά χρησιμοποιούν την αποκτημένη γνώση καλλιεργώντας τα ενδιαφέροντα και την προσωπική τους έκφραση. Στη διάρκεια της χρονιάς αναπτύσσονται θεματικές ενότητες που συνδυάζονται με οπτικό υλικό αναφοράς και σχεδιάζονται δραστηριότητες ατομικής και ομαδικής εργασίας.